Dobre zgodbe dobrih

Anita Šumer

Anita Šumer ima "manijo", torej norost. Imenuje jo "DROŽOMANIJA".

Z njo je do danes očarala mnogo ljudi. Pravi, da je vsako srečanje z namenom in
zagotovo potrebno za naslednji korak v življenju.
Ko poslušaš in bereš njene zgodbe, vse od začetkov droženja in peke,
pri čemer Anita tako zelo uživa, postane jasno,
da je to, kar počne, in način, kako to počne,
njeno življenjsko vodilo, izraz, svoboda...sreča.

V ljubezni do peke z drožmi se je znašla skupaj s svojim možem Sašem.
V vrsticah, ki sledijo, vam bo razkrito veliko profesionalnega. Med vrsticami pa boste lahko razbrali tudi veliko življenjskih modrosti, takih, ki predstavljajo navdih in morda nekomu izmed vas osvetlijo kakšno novo pot.
Anita namreč pravi, da je ključ do zadovoljnega dela prav v tem,
da si drugačen in čim bolj samosvoj.

Droži z imenom Rudl

1. Kakšna je vaša zgodba?

 – Drožomanija se je začela pred sedmimi leti, leta 2012, ko so možu Sašu odstranili žolč in ni mogel jesti kruha, pripravljenega s pekovskim kvasom, saj ga je po njem napihovalo in je imel prebavne težave. Kot velika kruholjubca se mu nisva mogla odpovedati in tako sem pričela iskati načine, kako speči kruh, ki bo imel hrustljavo skorjico in mehko sredico kot tisti, vzhajan z običajnim kvasom. Različni načini (soda, pecilni prašek, vinski kamen) niso dali primerljivih rezultatov, zato sem pričela brskati po spletu, si naročila tujo literaturo, jo začela prebirati in naenkrat je preprosto kliknilo. Spomnila sem se, da je moja babica pripravljala kruh na drugačen način. Prihranila je del testa od prejšnje peke in ga posušila do naslednje peke. Takrat sem zamešala svoje prve droži, ki pa niso uspele. Pri drugih sem bila že bolj pazljiva pri izbiri moke in vode. No, ta druge droži, ki sem jih poimenovala Rudl, so zdaj z mano že 7 let in me spremljajo tudi na potovanjih po tujini, kjer izvajam delavnice in druga izobraževanja o peki z drožmi. Po poklicu sem drugače prevajalka nemškega jezika in profesorica angleškega, kar mi pride še kako prav zunaj meja Slovenije.

"Brez droži mi živeti ni"

2. Kaj vam pomenijo “droži, testo in peka”, da ste iz vsega tega razvili “drožomanijo”?

 – Drožomanija je moja skovanka, saj sem jo prevedla iz angleškega imena svojega Instagramovega profila (sourdough_mania). To je zame in za moža kar način življenja. Kar govoriva, tudi živiva, in kar živiva, tudi govoriva.

Sama pravim, in tudi moj slogan je, ”Brez droži mi živeti ni”. Ko enkrat začneš jesti in peči kruh z drožmi, a ne samo kruh, tudi druge pekovske izdelke, ti ni več pomoči. Zasvojijo te postopek, izjemen okus in karakter kruha. Potem pa bi samo še pekel in pekel. In seveda spečeno delil tudi z bližnjimi, prijatelji, znanci in kdaj tudi s popolnimi neznanci, da jih navdušiš in motiviraš, da tudi sami poskusijo, saj res ni težko, le čas si je treba vzeti v tem hitrem tempu. Droži pa te umirijo,  prizemljijo, upočasnijo. Droži so me tudi naučile vztrajnosti, potrpežljivosti, načrtovanja.

3. Kdo so običajno tisti, ki vas spodbujajo na poklicni poti?

-Najprej je to seveda moj mož Sašo, s katerim skupaj “droživa” že več let ☺ in brez katerega tudi ne bi bilo drožomanije. Drug drugemu sva v veliko oporo, o odločitvah se vedno skupaj posvetujeva.

Nato bi izpostavila še zelo dobro prijateljico in sodelavko Barbaro, ki nama s svojimi nasveti vedno stoji ob strani, nastavi ogledalo, ko je potrebno, usmeri na pravo pot ter svetuje pri marketingu in promociji. Potem pa naju podpira tudi celotna družina, tako po moževi strani kot po moji.

Prav tako me spodbujajo številne objave v FB-skupini Drožomanija, ko vidim, koliko ljudi je že navdušenih nad peko z drožmi.

4. Raje potujete v tujino ali raje raziskujete v domačem okolju? 

-Zelo rada se odzovem povabilom v tujino. Do zdaj sem zaradi droži odpotovala že v 10 držav, med drugim tudi na Portugalsko, v Rusijo, Hrvaško, Anglijo, Singapur, na Tajsko, v Belgijo, na Jamajko, Kitajsko ter Nizozemsko, in kdo ve, kam me še popeljejo droži. V tujini izvajam delavnice za amaterske ter profesionalne peke, na teh delavnicah širim tudi poznavanje slovenske kulinarične dediščine, med drugim pečemo tudi potico, sadni kruh, koroški rženi kruh in druge drožbrote. Vsaka delavnica v tujini je nov izziv, nova lokacija, nove moke, novo podnebje, a na koncu s takšnim zadovoljstvom zrem v udeležence delavnic, ko vidim, da so sami zadovoljni, srečni in navdušeni nad peko z drožmi. Navdušenje, strast, znanje in ljubezen do te zdrave peke so tiste vrednote, ki jih širim na vseh delavnicah. Z vsako delavnico zrastem tako poklicno kot tudi osebnostno, na vsaki se česa naučim tudi sama.

Z velikim veseljem grem na potovanja in s še večjim se nato vračam domov, ker tako bolj cenim, kaj imamo na voljo v Sloveniji. Prekrasna dežela, varna, s pitno vodo, dostopno na vsakem koraku, čistim zrakom, gostoljubnimi ljudmi. Po gostoljubju pa si bom zapomnila tudi Azijo, ki se mi je zasidrala v srce, in se tja zelo rada vračam.

5. Kaj pri vašem delu ustvarja največ stresa?

-Stres? Stres si običajno povzročamo sami, ko nekaj ne gre tako, kot smo si zamislili oz. ni v skladu z našimi prepričanji. Če se mi to kdaj zgodi, je običajno za to, ker se ”moram” ukvarjati z drugimi rečmi in ne s peko. Pri peki z drožmi zame res ni stresa, temveč samo veselje in radost. Jaz bi vse dni pekla, poučevala in delila znanje. Na ta način se tudi sproščam. In super je, da lahko to počnem skupaj z možem, saj naju oba izpopolnjuje in še bolj povezuje.

6. Katera je vaša “supermoč”?

 -Dajte mi moko, vodo in sol, pa vam iz tega spečem kruh ☺

Kot sem že omenila, bi morda kot osebnostne lastnosti izpostavila vztrajnost, predanost, motiviranost, navdušenost ter pripravljenost deliti znanje in strast. Mislim, da ljudje hitro začutijo, kdo nekaj počne s srcem.

7. Kako merite svoj uspeh pri delu?

 -Po številu ljudi, ki so se udeležili mojih delavnic. Po zadovoljnih obrazih, ko premagajo začetni strah in nato samo še pečejo in pečejo ter s tem razveseljujejo vse okoli sebe.

 

To veselje in nalezljiva strast sta tudi dve značilnosti drožomanije, ki je najboljša manija. Želim čim več ljudem predstaviti peko z drožmi in jih navdušiti, da še sami začnejo peči, saj je kruh z drožmi nedvomno boljši kruh in mislim, da si vsi zaslužij(m)o boljši kruh.

8. Kateri projekt ali dosežek je za vas še posebej pomemben?

– Teh dogodkov je bilo do zdaj kar nekaj. Najprej bi izpostavila povabilo v Belgijo, v prvo knjižnico droži, leta 2016. To srečanje mi je povsem spremenilo pogled in mi dalo veliko motivacije, da sem pričela še bolj peči.

Oktobra 2016 sem si ustvarila tudi profil na Instagramu (sourdough_mania), začela objavljati fotografije in videoposnetke ter recepte. Umetelno okrašeni kruhi so pritegnili veliko pozornosti tujih medijskih hiš, ki so pripravile videokolaže, ki so postali viralni. 

Novembra 2016 sem na povabilo prijateljice pri njej pripravila svojo prvo delavnico peke z drožmi.

Maja 2017 sem na Facebooku ustanovila prvo slovensko skupino Drožomanija (peka z drožmi), kjer nas danes droži že več kot 10.550 ljubiteljev peke z drožmi.

Septembra 2017 se je zgodila še moja prva delavnica v tujini, s Sašem in Rudlom smo odpotovali na Portugalsko.

7. decembra 2017 pa je izšla tudi moja prva knjiga Drožomanija, ki je bila razprodana v treh mesecih. Zdaj je že v 3. nakladi. Ponosna sem tudi na to, da od vsake prodane knjige namenimo 2 € za terapije 6-letne Lize s cerebralno paralizo.

Leto 2018 je bilo polno delavnic po celotni Sloveniji pa tudi v tujini, tudi prvi večdnevni delavnici v Singapurju in v Bangkoku.

V začetku 2019 sem začela sodelovati tudi s podjetjem Spar, skupaj s katerim ustvarjamo vsebine za zelo gledano spletno serijo ABC peke z drožmi z Anito Šumer. Na ta način smo peko z drožmi pripeljali do še večjega števila ljudi.

Letos julija 2019 je knjiga prejela 2 nagradi Gourmand World Cookbook Awards, za dobrodelnost in za kruh. Postala je najboljša knjiga o kruhu za leto 2019.

Po vrnitvi iz Azije smo sredi julija v sodelovanju z JRVisuals iz Londona in vrhunskima strokovnjakoma Renejem Strgarjem in Josejem Prado posneli kratki dokumentarni film o moji/naši zgodbi, ki bo premierno predvajan na prvem srečanju ljubiteljev peke z drožmi 12. oktobra 2019  v Mislinji na Koroškem.

Ta dogodek me poleg priprav na izid nemškega in hrvaškega prevoda knjige trenutno tudi najbolj prijetno zaposluje. Program srečanja je čudovit in septembra vam ga  razkrijemo, tako da toplo “dobrodrožli”!

9. Se radi učite, kaj je še na seznamu želja?

-Učenje se res nikoli ne neha. Vsak dan preberem kakšen zanimiv članek na temo droži. V svoji knjižni zbirki imam številne strokovne knjige, ki jih rada prebiram in si delam izpiske. Poleg tega se izobražujem tudi na drugih področjih.

10. Česa raje ne bi ponovili, je pa bilo zelo koristno?

 -Vsi dogodki se zgodijo z namenom, da se nekaj naučimo iz njih. Tako, kot srečamo točno tiste ljudi, ki so nam namenjeni. Tako je tudi pri meni. Ko spoznaš, kdo res dela s srcem in ne zaradi tega, ker v nečem vidi predvsem denar. Ponovila bi vse, kar se mi je zgodilo, saj sem zaradi tega boljši človek, z več vpogleda, z izkušnjami, ki jih drugače ne bi dobila. Tega sicer v tistem trenutku ne vidimo, običajno je potrebnega kar nekaj časa, da predelamo celotno situacijo/dogodek/ljudi.

11. Vaš naslednji “vrh” in kako ga boste osvojili? 

 -Želim omogočiti tudi drugim ljudem po svetu, da bodo lahko pekli boljši kruh, zato bi me zelo veselilo, če bi videla svojo knjigo še v številnih drugih tujih jezikih. Res je napisana tako, da se lahko z njo naučijo peči tako popolni začetniki kot tisti, ki so že bolj domači pri peki z drožmi. Jeseni grem tako na frankfurtski knjižni sejem, da bom knjigo predstavila tudi tujim založnikom.

Hkrati pa želim še več ljudem v Sloveniji predstaviti peko in izdelke z drožmi.

12. “Ljudje smo turizem!”, kako bi podprli to trditev ob doseganju poslovnih rezultatov?

– Bodite drugačni, bodite vi in ne posnemajte drugih. Kar počnete, počnite z ljubeznijo in strastjo, ker želite pomagati ljudem, jim izboljšati življenje. Ljudje bodo to opazili. Ljudje si vas zapomnijo predvsem po tem, kako se počutijo z vami, ob vas in zaradi vas.

Anita, hvala, da ste vašo zgodbo delili z nami. Flexyteam

Vsebina članka, vključno s slikami na tej spletni strani, je predmet avtorske zaščite.  Flexyteam d.o.o.

< class="aux-modern-heading-primary">V sodelovanju z: