Dobre zgodbe dobrih

Matej Tomažič

Matej Tomažič je eden izmed tistih gostincev, ki se nikoli ni čisto opredelil, ali je usmerjen v kulinariko ali bolj v del, ki se odvija pred gostom. Želja po celovitem pristopu ga je usmerila na pot, po kateri je svoj odnos do gostinstva gradil tako rekoč od vrta do krožnika, kot da bi potoval z naravo. Po tej isti poti spoštljivo in ponosno hodi z ženo Natašo, hčerko Tanito in sinom Lukom in skupaj tvorijo pomemben del osebja podeželske restavracije Majerija na Vipavskem, ki so jo v štirinajstih letih delovanja obiskali gostje iz skorajda vseh koncev sveta.

"Od vrta do krožnika."

Majerija je idilična zgornje vipavska domačija, umeščena med vinogradi in sadovnjaki. Ponuja preprosto tradicionalno kuhinjo s pridihom sodobnosti. Jedi so pripravljene iz naravnih in svežih živil, kar zagotavlja raznolikost in polnost okusov v vsakem letnem času. Pomembno noto v aromah jedi igrajo sveža zelišča, ki rastejo na vrtu ob hiši. Nekatera izmed njih so edinstvena celo v slovenskem prostoru. Poleg zelišč so na vrtu in v okolici tudi sadje in zelenjava, ki ju izvirno dodajajo jedem. Sveža zelišča in izdelki so tudi naprodaj za gostinstvo in domačo uporabo.

Domačija Majerija pa ni le dom delovnim in srčnim ljudem. Zadnjih pet let nudijo tudi bivalne prostore obiskovalcem, ki se na vipavskem zadržijo po več dni. To so gostje, ki cenijo doživetja v naravi, uživajo v zdravih užitkih, stran od mestnega vrveža in hrupa. Na Majeriji srečamo ljudi – gostoljubne zaposlene, ki znajo gosta s prijaznim odnosom in znanjem povabiti v sproščujoče vzdušje domačije in k lepotam okoliške narave. Brez njih bi bila Majerija le še ena od mnogih postojank,  kamor nas običajno pot zanese le enkrat. 

"Tradicija s pridihom sodobnosti."

1. Kakšna je vaša zgodba?

Za poklic kuharja sem se odločil zelo zgodaj. Že pri rosnih 13. letih me je kuhanje in vse, kar je s tem povezano, zanimalo. Med šolanjem sem redno delal v gostinstvu, in sicer v restavraciji Dvorca Zemono in v Hiši Franko. Po šolanju sem se zaposlil na Dvorcu Zemono pri Vipavi, kmalu zatem pa nadaljeval poklicno pot v La Subidi, restavraciji z eno Michelinovo zvezdico na italijanski strani Goriških Brd. Istočasno sem poučeval na gostinski šoli v Trstu in tudi v Ljubljani.

V tem času je bila moja – naša želja, da bi tudi sami odprli svojo restavracijo. Tako sva z ženo Natašo kupila domačijo Majerija, jo prenovila in jo leta 2006 odprla kot podeželsko restavracijo, ki ponuja tradicionalne jedi s pridihom sodobnosti, letnih časov in najboljših vipavskih vin.

Restavracija deluje že 14 let, zadnjih pet let pa ponujamo tudi unikatne podzemne sobe s pridihom zelišč, ki so bile zgrajene leta 2014 in so umeščene pod zeliščnim vrtom tik ob restavraciji.

 

2. Kaj vam pomeni “gostinstvo in turizem”?

Gostinstvo je način mišljenja in življena. Izraz “gostiti” ima zelo določen pomen in če čutiš v sebi veselje do vsega, kar je s tem povezano, je to – to.

3. Kdo so običajno tisti, ki vas spodbujajo na poklicni poti?

-Na začetku je bila to družina, starši. Razumeli so, da me to veseli in so me pri tem spodbujali. Nato v šoli in v poklicu, saj so vsi opazili moje veselje, ljubezen in talent za to delo. Danes so to naši gosti, ki izražajo zadovoljstvo ob naši storitvah. To je pomembno  toliko kot poslovni uspeh.

4. Raje potujete v tujino ali raziskujete v domačem okolju?

-Oboje je pomembno. Najprej moraš poznati razmere doma, da si lahko ažuren in konkurenčen. Vsekakor pa to ni dovolj. Potrebno je obiskati najboljše v tujini in se od njih učiti.

5. Kaj pri vašem delu ustvarja največ stresa?

-Stres, povezan z našim delom, je trenuten, ob delovnih konicah. Na srečo običajno hitro mine in pomembno je, da se naučimo ta stres takoj “spustiti” in se sprostiti.

6. Katera je vaša “supermoč”?

 –Veselje do tega, kar počnem, znanje in izkušnje. Tega ti ne more vzeti nihče. Prav tako je potrebno razmišljati in predvidevati vnaprej in ne čakati, da te stvari prehitijo.

7. Kako merite svoj uspeh pri delu?

Uspeh običajno merimo s poslovnim rezultatom in z osebnim zadovoljstvom, ki ga doživljamo ob delu. Višja kot sta, večja je energija in motivacija.

8. Kateri projekt ali dosežek je za vas še posebej pomemben?

-Zanimivo, vsaka stvar, tudi če se v danem trenutku ne zdi tako pomembna, na koncu šteje. Menim, da je potrebno pot izbrati in potem na njej vztrajati tudi, ko ne gre najbolje.

9. Se radi učite. Kaj je še na seznamu želja?

Novosti v kuhinji, načinu postrežbe in novih možnosti gostoljubja. Celo življenje se učimo in to se ne sme ustaviti.

10. Česa raje ne bi ponovili, je pa bilo zelo koristno?

-Zaradi pomanjkanja časa ne bi več poučeval na gostinski šoli. Okrog 400 učencev je šlo “skozi moje roke”. Je pa bila to izredno pomembna izkušnja za to, kar danes sem in kar danes Majerija je.

 

11. Vaš naslednji “vrh” in kako ga boste osvojili?

 -Na Majeriji smo se zavestno odločili, da dejavnosti ne želimo širiti na nove, druge lokacije, pač pa vztrajati doma in naše delo in storitev čimbolj nadgraditi. To bomo dosegli tako, kot vse do sedaj. Jasna vizija in vztrajnost na poti.

12. “Ljudje smo turizem!”, kako bi podprli to trditev ob doseganju poslovnih rezultatov?

-Ta trditev je 100 % resnična in odlična. Brez človeškega faktorja tu ne gre.

    • Turizem naj se razvija v smeri kakovosti in unikatnosti. Slovenija je majhna in ne more sprejeti ogromnih številk gostov. Zato pa se jim lahko bolje posvetimo.
    • Pri tem potrebujemo mlad, svež, izobražen in predan kader. Država in šolstvo bi morala delati v tej smeri. Mladi morajo začutiti priložnost, ki se jim ponuja.
    • Poleg finančnega zadovoljstva je pomembno tudi osebno zadovoljstvo in potrditev ob tem kar delamo. Dober nivo gostinstva in turizma zaposlenim to najlažje tudi nudi.

 

Majerija

 

13. Kako do dobrih poslovnih rezultatov?

-Mi smo zelo majhno družinsko podjetje. Naša prednost je ta, da lahko zelo hitro reagiramo na dane situacije in se prilagodimo.

Strokovnost, veselje, predanost in prilagodljivost so najpomembnejši dejavniki za uspeh.

 

Matej, hvala, da ste vašo zgodbo delili z nami.
Flexyteam

Vsebina članka je predmet avtorske zaščite Flexyteam d.o.o.. Fotografije so iz osebnega arhiva Mateja Tomažiča in prav tako pod avtorsko zaščito. Avtor fotografij je fotograf Igor Petronijevič.

< class="aux-modern-heading-primary">V sodelovanju z: