Dobre zgodbe dobrih

Marcela Klofutar

Marcela Klofutar, predsednica JRE Slovenija,
vodja v Vili Podvin, podjetnica, profesorica ruščine in sociologije.

Zase pravi, da je multipraktik.
Že hiter vpogled v njeno osebno in poslovno pot nas navdahne z njeno neumorno energijo, raziskovalnim instinktom in osebnostjo, zaradi katere rada povezuje.
Uživa pri svojem delu, bogatijo jo odnosi s sodelavci in gosti.

V začetku letošnjega leta je prevzela krmilo združenja JRE Slovenija in
z ostalimi priključenimi restavracijami zastavila nove cilje: več medsebojnega sodelovanja, poslovnega povezovanja,
strokovnega izobraževanja, ustvarjanja novih doživetij, več vključevanj mladih,
skupno nastopanje na trgu, promocija Slovenije kot
edinstvene kulinarične destinacije in še in še.

S poslovnim partnerjem, vrhunskim slovenskim chefom Urošem Štefelinom,
sta v Radovljici leta 2013 odprla Vilo Podvin.
Tradicionalno-sodobna restavracija s sobami in rodovitnim vrtom je prepletena s tradicijo in okoljem. Z ljubeznijo.
Že šest let povezujeta lokalne dobavitelje na "Podvinski tržnici",
ki je odprta vsako prvo soboto v mesecu.
Ja, Marcela dela z naravo. "Taka je", pravi, po naravi.

JRE Slovenija

V začetku letošnjega leta je Marcela prevzela krmilo združenja JRE Slovenija in z ekipo zastavila nove cilje. “Mladi gostinci”, združeni v JRE Slovenija, si želijo postati prepoznavni v domačem okolju in mednarodno na najbolj naraven način. To se kaže z aktivnostmi, kot so vpetost v lokalno okolje, pomoč drug drugemu in spodbujanje partnerstev, za kar si v JRE združenju vsakodnevno prizadevajo. Oblikovali so JRE družino, v katero so po kriterijih kakovosti vključili proizvajalce sestavin, pijač, vinarje, izobraževalne ustanove, kulinarične medije, hotelirje, proizvajalce gostinske opreme in druge. 

Namen JRE družine / partnerjev je medsebojno spoznavanje, poslovno povezovanje, strokovno izobraževanje, ustvarjanje novih doživetij, vključevanje mladih, skupno nastopanje na trgu in promocija Slovenije kot edinstvene kulinarične destinacije.

Mednarodno združenje gostincev JRE (Jeunes Restaurateurs – združenje mladih evropskih chefov in lastnikov restavracij) je nastalo leta 1974 v Franciji in je v svoje vrste prve slovenske restavracije sprejelo leta 2007.

Člane združenja JRE družijo talent, strast do gostinskega poklica ter želja po izmenjavi izkušenj. Vstopnica za članstvo je predvsem kakovost, ki jo potrjujejo z izborom vrhunskih lokalnih sestavin in proizvodov, ustvarjalnostjo chefov in skrbjo za ohranjanje tradicije. Ob tem so restavracije JRE posebne zaradi svojih lokacij, interjerja, vzdušja in storitev.

V Sloveniji je do danes v JRE priključenih 16 priznanih restavracij, o katerih bo več predstavljeno v naslednjih tednih. 

"Moje delo je moj način življenja"

1. Kakšna je vaša zgodba?

Sebe rada imenujem multipraktik. Vsak dan se preizkusim v številnih vlogah tako v podjetju kot doma. Čim sem bila dovolj stara, da sem lahko delala, sem se prijela vsakega zanimivega dela. Od prodaje sladoleda pa do pomožnih del na bencinski črpalki. Kasneje sem delala tudi kot krupjejka v igralnici, turistični vodnik in profesorica ruščine in sociologije. Dragocena izkušnja je bila tudi prostovoljno delo na mednarodnih delovnih taborih po svetu. V večjem hotelskem podjetju sem skrbela za razvoj zaposlenih, vodila marketing in prodajo. 

Morda sem katero od mojih poklicnih faz nenamenoma izpustila, pa vendar je moje poslovne odločitve vedno spremljalo in združevalo eno – uživati v delu, v odnosih s sodelavci in s strankami, iskati v vseh dobro in jih spodbujati, širiti svoje vrednote, opazovati svet z odprtimi očmi… In življenje me nagrajuje.

2. Kaj vam pomeni “gostinstvo in turizem”? 

-Vrsto let sem bila zaposlena v večjem hotelskem podjetju, kjer je bila moja glavna naloga prodaja sob. Ugotovila sem, da lahko sobo prodaš čisto drugače in dražje, če zraven ponudiš tudi doživetja s področja kulinarike. Gostinstvo v sebi združuje in povezuje nešteto storitev, ljudi, proizvodov, ki lahko le povezani in usklajeni uspešno nastopijo na trgu. Povezovanje, odkrivanje novega, odkrivanje tradicije, vse to me izredno zanima in z novimi znanji in povezavami je vsak dan bolj bogat ter prinese nova spoznanja. Največji užitek je, ko gostu s ponosom preko jedi, zgodb v restavraciji, sestavin, pridelovalcev, keramike in obrti predstaviš bogastvo svoje dežele. Moja želja je, da se Slovenci zazremo vase, spoznamo bogastvo naše kulture, narave in bolj ponosno in samozavestno stopamo v prihodnost.

3. Kdo so običajno tisti, ki vas spodbujajo na poklicni poti? 

-Kolegi mi pravijo, da sem zelo družabna, a sama se doživljam bolj kot samotarko, nekje na hribu, v naravi. Vedno me je gnala naprej notranja želja po odkrivanju novih svetov, znanj, v bistvu so me bližnji večkrat “bremzali” kot priganjali.

4. Raje  potujete v tujino ali raje raziskujete v domačem okolju?

Moje delo je moj način življenja. Turizem je lahko vse, kar nas obdaja, če gledamo s takšnimi očmi. Po vsem svetu vedno nehote iščem ideje, primerjam, nadgrajujem…

5. Kaj pri vašem delu ustvarja največ stresa?

-Odgovornost do zaposlenih in gostov povzroča stalne napetosti. Najboljši recept za sprostitev je »Narava kliče«. Najbolje vsak dan!

6. Katera je vaša “supermoč”?

-Sem izredno ciljno naravnana in učinkovita, ločim zrnje od plev, se znajdem v nepredvidljivih situacijah in se hitro odločam. Pri podjetništvu je izrednega pomena pogum in notranja vera v uspeh!

7. Kako merite svoj uspeh pri delu?

 –Ravnovesje v poklicnem in osebnem življenju. Sem tehtnica in žal le redko v ravnovesju ☺.

8. Kateri projekt ali dosežek je za vas še posebej pomemben?

-Povsod je bil zame največji dosežek dvig samozavesti in dvig motivacije sodelavcev oz. mojega tima. V naši branži sta pomembna ponos in samozavest, verjetje v produkt, želja po nadgrajevanju. In takrat lahko dosegaš boljše rezultate. V podjetja sem prinašala novo energijo in povsod smo hitro dvignili cene in jih tudi realizirali!

9. Se radi učite, kaj je še na seznamu želja?

Delo sili k učenju. Največ se naučimo z obiskovanjem drugih restavracij, proučevanjem delovanja zanimivih turističnih destinacij. Zanimiv je primer Vulkanlanda, kjer so iz nič naredili zgodbo in kjer so si zastavili cilj 100% samooskrbe…

10. Česa raje ne bi ponovili, je pa bilo zelo koristno?

 -Spreminjaj sebe, ne drugih ☺.

11. Vaš naslednji “vrh” in kako ga boste osvojili? 

 -Z Urošem Štefelinom, poslovnim partnerjem in kuharskim mojstrom v Vili Podvin, iščeva zanimivo lokacijo, kjer bi uredila Bistro in sobe ter s ponudbo doprinesla k razvoju destinacije. Prav tako me zanimajo sodobni izzivi na področju ekološke pridelave in na splošno sožitje z naravo. Slovenci se premalo zavedamo kako priviligirani smo, da živimo v tako zdravem in naravnem okolju, tako da vidim na tem področju res še veliko priložnosti. 

12. “Ljudje smo turizem!”, kako bi podprli to trditev ob doseganju poslovnih rezultatov?

-Da bi se več mladih odločalo za gostinske poklice, jim je potrebno te poklice na zanimiv način predstaviti, jih vključiti v delovni proces. Delodajalci morajo zaposlene nadpovprečno plačati, jim zagotoviti sprejemljiv delovnik in v svojih podjetjih zgodbe, storitve in produkte razvijati na privlačen način. Pomembno je še to, da so v kreativni proces vključeni vsi zaposleni.

13. Kako do dobrih poslovnih rezultatov?

-Pri nas v Vili Podvin smo povezali gostinstvo z izobraževanjem in z umetnostjo in s tem dvignili dodano vrednost. V vseh naših storitvah so neštete zgodbe, s katerimi ponosno razkrivamo lepoto in bogastvo naše dežele. Naš cilj je, da se mi in naši gostje zavedamo vseh lepot in postanemo bolj samozavestni in ponosni, da smo Slovenci.

Marcela, hvala, da ste vašo zgodbo delili z nami. Flexyteam.

Vsebina članka je predmet avtorske zaščite Flexyteam d.o.o.. Fotografije so iz osebnega arhiva Marcele Klofutar in prav tako pod avtorsko zaščito. 

< class="aux-modern-heading-primary">V sodelovanju z: