Dobre zgodbe dobrih

Špela Bajnoci Albreht

Današnja uspešna zgodba se je začela v Kranjski Gori. Tam je Špela preživela mladostniška leta. Zase pravi, da je turizem in vse, kar sodi zraven, čutila že od nekdaj. Rada je nastopala, bila opažena in zgovorna med ljudmi.
Pa vendar je Špelo za podjetništvo navdihnila mama,
ki se je na žalost od nje in družine, zaradi tragične nesreče, poslovila veliko prezgodaj.

"Sloni veljajo za borce.
V simboliki prinašajo srečo in zato se je to ime v času velike osebne in profesionalne odločitve tako rekoč kar samo ponujalo."

Špela je ob mami spoznala veliko modrosti, ki so jo spremljale in varovale na poti do danes. Mama je s svojo podjetnostjo vplivala nanjo in ji še danes predstavlja življenjski navdih. Špela je tako že v rani mladosti ponotranjila željo, da nekoč zasnuje lastno podjetniško idejo, ustanovi podjetje in ustvarja potovalna doživetja po meri ljudi. Od mame se je naučila tudi pomena odločnosti, močne vere in samozavesti ter pozitivne energije, ki ti pri tem ne sme zmanjkati.

Po zaključeni srednji šoli in študiju turizma v Portorožu je spoznala življenjskega sopotnika, s katerim sta skupno življenje začela na Krasu. Špela je v svet turizma in potovanj zajadrala s pravim mladostniškim entuzijazmom. V večji turistični agenciji je kot vodja skrbela za pet poslovnih enot v regiji. Poistovetila se je z dinamiko dela, nabiranje poslovnih izkušenj pa se je kasneje izkazalo kot odlična predpriprava. Močno in odločno je pri sebi vedno bolj razmišljala o mamini poti in lastnem podjetju ter tako po petnajstih letih, ob podpori družine in zvestih strank, odprla potovalno agencijo Slonček. Ime pravi, da je izbrala že dolgo prej, saj so jo te mogočne in inteligentne živali na poseben način spremljaje celo življenje. Kipce s podobo slončkov je zbirala že njena mama in nato je z zbiranjem nadaljevala tudi sama. Sloni veljajo za borce. V simboliki prinašajo srečo in zato se je to ime, v času velike osebne in profesionalne odločitve, tako rekoč kar samo ponujalo.

Celostno grafično podobo agencije Slonček je na podlagi te močne simbolike zasnoval Peter Miklavc in tako “na pot doživetja” pospremil Špelo in njene sodelavce. Majhen, a srčen tim potovalne agencije Slonček tako že od leta 2014 ustvarja doživetja in potovanja, polna spominov. Potnikom, njihovim cenjenim strankam, se popolnoma posvetijo in z njimi gradijo osebnen in poseben odnos. Prav zato so v prilagodljivosti Slončkove brezhibne storitve, kljub bogati spletni konkurenci, nepogrešljiva podpora vsakega osebnega potovanja. Špeli je tako uspela velika otroška želja, za kar se lahko zahvali tudi njenim odličnim in predanim sodelavcem.  

Brez Sonje, Vesne, Petra, moža Mihe in vodnika Andreja se nikoli ne bi počutila kot del velike in uspešne družine.

"Turizem oblikujemo ljudje."

1. Špela, kaj vam pomeni “turizem”? Kaj vas pri tem delu tako privlači, da mu posvečate toliko časa in življenjske energije?

-S turizmom sem rasla in zrasla, saj mi je kraj otroštva nudil stik z ljudmi iz celega sveta, na vsakem koraku. Turizem oblikujemo ljudje, ga dopolnjujemo z doživetji, ga vzljubimo in imamo radi… zleze nam pod kožo, nevidno, a za vedno. 

Družinska tragedija je zagotovo prispevala, da sem morala odrasti tako rekoč čez noč. Imela sem srečo, da sem že zgodaj spoznavala ljudi, ki so delali v turizmu in se tudi prek njih srečevala s tem razgibanim delom. Moje poslovne izkušnje so bile že v času šolanja in kasneje tudi študija vedno povezane z gostoljubjem: promocija, delo v recepciji hotelov, organizacija in vodenje dogodkov, sejmi, vodenje protokola športnih prireditev, skratka različne vloge skozi katere sem poklicno in osebno rasla. 

2. Turizem je do danes že večkrat pokazal moč v prilagodljivosti. Kako mislite, da mu bo uspelo tokrat? Stanje, v katerem se je znašla turistična panoga, predstavlja pogubo ali priložnost? Če pogubo – zakaj, in če priložnost – kakšno?

-Turizem je panoga, ki se hitro prilagodi in si opomore. V obdobju, ko se turistično gospodarstvo spopada s težavami zaradi koronavirusa in popolne blokade potovalne industrije je pomembno, da ostanemo kreativni, postanemo inovativni in predvsem zvesti načinu dela s strankami. Le-te se postopoma vračajo k nam in občutek varnosti, ki jim ga moramo nuditi, je v tem trenutku najpomembnejši del storitve.  Potreben bo čas, da se izoblikuje nova realnost in si opomore celotna panoga.

Poseben izziv predstavljajo kadri, kako jih zadržati in obdržati. V razvoj posameznika in ekipe sem investirala veliko časa in energije in bi zato izguba vsakega člana ekipe predstavljala bolečo poslovno in osebno izgubo. 

Priložnosti v izrednih razmerah predstavljajo dodaten izziv, vendar se jim v bistvu ni mogoče izogniti. V prednosti so podjetja, ki so do danes zgradila trdno bazo svojih strank in lahko tudi v nastalih razmerah računajo nanje. Kot podjetnica se zavzemam za aktiven pristop k rešitvam, zato ne razumem ljudi, ki čakajo.  

 

3. Glede na dolgoletne izkušnje kot zaposlena in podjetnica v turizmu, katere so lastnosti ljudi, ki bodo najbolj pripomogle k ponovni oživitvi turizma v Sloveniji?

-Povezanost, iskrenost, zaupanje in volja, da lahko uspešno prebrodimo nastalo situacijo. Okretnost, prilagodljivost. Znanje. Da sprejemamo odločitve, ki so bile na nek način potrebne že v preteklosti. Da se iz cele situacije naučimo in da poslovanje prilagodimo novi realnosti do te mere, da bodo v prihodnosti naša podjetja čim bolj vitka in zato manj izpostavljena tveganjem. 

4. V Sloveniji veliko govorimo o “butičnosti”, torej o raznolikosti v malem. Ocenjujete, da smo jo razumeli, sprejeli in udejanili? Katere razlikovalne prednosti dosegamo v primerjavi z ostalimi v regiji? 

-“Slovenija je zelena butična destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče aktivna doživetja.” Tako Slovenijo opisuje tako imenovana vizija slovenskega turizma.

Vsekakor vidim prednost v tem, da smo majhna zelena oaza, polna čudovitih naravnih krajev. Verjamem, da je gastronomija ena izmed temeljnih prvin turistične ponudbe in pripomore k promociji in prepoznavnosti države. Poleg tega je Slovenija varna dežela, ki lahko turistu ponudi doživetja daleč stran od masovnega turizma. Slednje morda predstavlja naš največji adut. 

5. Tradicija, kultura, znanje, kako je s tem v slovenskem turizmu. Kako lahko napredujemo? 

Vedno je potrebno pridobivati nova znanja, na različnih področjih, ne le v turizmu. Zato sem zagovornik, da je potrebno spremljati svetovne turistične smernice, vlagati v sebe in v svoje zaposlene. Na to ne smemo nikdar pozabiti.

6. Je znanje dovolj močna vrednota v slovenskem gostinsko-turističnem prostoru? Kako in na kakšen način vi pridobivate znanje? 

Veliko berem, udeležujem se webinarjev. V obdobju korone smo bili skorajda oblegani z pestro ponudbo spletnih izobraževanj, katerih sem se z veseljem udeležila. Rada tudi potujem, žal pa opažam, da smo v Sloveniji premalo aktivni na  področju treningov in usposabljanj.

7. Kaj pri vašem delu ustvarja največ stresa? Katere situacije so običajno podlaga za stres in pritisk pri vašem delu in na kakšen način se najlažje razbremenite?

Na svoji poti v agenciji Slonček sem se izognila negativnemu stresu, ki me je pogosto pestil v prejšnih podjetjih. Pri svojem delu doživljam drugačne vrste stres, ki pa se največkrat pojavi v situacijah, ko stvari niso izpeljane, kot sem si jih zamislila. Sem oseba, ki rada dela veliko stvari istočasno, taka je tudi narava našega posla in morda včasih samoumevno pričakujem, da mi bodo sodelavci lahko vedno in v vsem sledili.

Za sprostitev najraje pobegnem v naravo ali pa zamesim testo za piškote. Ja, to me popolnoma sprosti. 

8. Katera je vaša “supermoč”?  Katere so tiste osebnostne lastnosti, zaradi katerih se pri svojem delu preprosto dobro znajdete?

Odgovornost do dela, strank, sodelavcev in sebe. Rada delam in življenjske izkušnje so me naredile trdno. Iskrenost, oseben odnos in zaupanje v svoje sposobnosti. Samozavest.

9. Kako merite uspeh pri delu? Kaj je tisto, zaradi česar je vse skupaj vredno oz. kaj je tisto, kar vas kljub naporom res osrečuje?

Zadovoljstvo in zaupanje strank. Zadovoljni sodelavci.

10. Kaj raje ne bi ponovili, je bilo pa koristno? Pozdravljajoč napake in zmote, kateri so tisti zdrsi, zaradi katerih ste lahko na vaši poslovni poti spoznali nekaj zelo pomembnega zase in za svoje delo?

V prejšnjih podjetjih me je odgovornost do dela in nadrejenih večkrat pripeljala do razočaranja. Veliko energije sem posvečala temu, da bi ustregla zahtevam, obenem pa se nisem znala postaviti zase in za svoja prepričanja.  Trud je bil pogosto poteptan, neopažen ali celo moteč.

Po petnajstih letih sem sprejela odločitev, da temu naredim konec in da stopim na svojo podjetniško pot in jo doživim z vsemi vzponi in tudi padci. Pretekle izkušnje so mi bile v veliko pomoč, saj sem spoznala, česa ne želim in sem lahko na podlagi tega izoblikovala svoje podjetje in način dela. Lahko rečem, da je za to potreben čas, veliko vztrajnosti in vere, da si na pravi poti. 

11. Vaš naslednji “vrh” in kako ga boste osvojili? Kateri je vaš naslednji projekt ali karierni cilj in na kakšen način ga nameravate doseči?

Podjetje Slonček je mlado, perspektivno podjetje s hitro rastjo in pred nami je še veliko začrtanih poti. Nismo klasična turistična agencija. Ekipa sodelavcev je bogata z znanjem na različnih področjih in na takšen način ustvarjamo različne zgodbe in doživetja. Pozicionirani smo na Krasu in si želimo, da bi bilo med gostinsko-turističnimi deležniki več profesionalnega in podjetniškega povezovanja. Svojo vlogo pogosto vidimo v povezovanju in gradnji celotne destinacijske zgodbe.  Čutim, da je ravno trenutna situacija prava priložnost, da združimo edinstvene naravne in kulturne elemente Krasa ter z njimi kot še nikoli prej privabimo in navdušimo obiskovalce.

12. “Ljudje smo turizem!” Kako bi podprli to trditev? Naštejte tri predloge, s katerimi bi deležniki v gostinsko-turistični dejavnosti bistveno vplivali na privlačnost poklicev v tej dejavnosti.

Prijaznost, osebnost in gostoljubje so pričakovanja vsakega obiskovalca kot tudi ustvarjalca turističnih zgodb. Žal se prepogosto zalomi. Ni vsakdo primeren za delo v turizmu in tega se žal premalo zavedamo. Sloveniji primanjkuje praktično usposobljen kader, potrebno bo nameniti več virov promociji gostinsko- turističnih poklicev in dvigniti zavedanje, da je potrebno dober kader nagraditi, torej ustrezno plačati.

13. V zadnjih tednih odmeva: “Turizem se ne bo vrnil v obliki, kot smo ga poznali!”. Se strinjate s to trditvijo? oz. “Kakšen bo torej nov turizem?”

Danes težko natančno napovedujem, kako se bo turizem izoblikoval, vsekakor pa bo letošnja turistična sezona drugačna, kot smo jo bili vajeni do sedaj. Potrebno bo veliko podjetniške spretnosti, da bomo domačim gostom na domačih tleh znali pričarati tako dopustniško izkušnjo, s katero bomo lahko vsaj delno pokrili predvidene izpade.  

Slovenija se mora izkazati s kreativnostjo in t.i. 5-zvezdničnimi doživetji. Domačega gosta je na domačih tleh seveda težje očarati kot tujega, ne izključujem pa možnosti, da se je v času karantene percepcija domačega gosta o poletnem dopustovanju v Sloveniji spremenila, izboljšala. Kakovost ima priložnost, ustvarjena dodana vrednost bo poplačana. 

Špela, hvala, da ste vašo zgodbo delili z nami.
Flexyteam

Vsebina članka je predmet avtorske zaščite Flexyteam d.o.o.. Fotografije so iz osebnega arhiva Špele Bajnoci Albreht in prav tako pod avtorsko zaščito. Avtor fotografij je fotograf Peter Bajnoci.

< class="aux-modern-heading-primary">Dobro z dobrim