Dobre zgodbe dobrih

Lea Sevšek Buterin

Mednarodna specialistka za pomlajevalni velnes in
strokovnjakinja za tradicionalno tajsko masažo.

Znanja o dobrem počutju in tajski masaži ima toliko,
da ga je bilo še za izvoz.
Lea Sevšek Buterin za Flexyteam, Julij 2019

Želje, znanje, pot

Lea je športna gimnazijka, ki se je po srednji šoli odpravila na Tajsko. Tam je opravila več izobraževanj na področju velnesa, ki so bila usmerjena na področje tajske tredicionalne masaže. Osvojila je najvišjo VII. stopnjo izobraževanja tradicionalne tajske masaže, vključno z diplomo za učitelja.

Opravila je izobraževanje na inštitutu Banyan Tree za Havajsko masažo ter v Kaliforniji izobraževanje za La Stone terapijo.

Na ZTI (Zavod za tehnično izobraževanje, Kozmetična šola) v Ljubljani je zaključila šolanje za kozmetika, preko spleta je študirala na UCI – University of California, Irvine – Spa & Hospitality managment in nazadnje postala še Certificirani prehranski svetovalec.

Leta 1999, ko je v domačem kraju na Brezovici odprla svoj dnevni salon – s pridihom Tajske, je nekega dne na vrata potrkal gospod Jadran Furlanič, tedanji direktor marketinga portoroških Hotelov Morje. Lea je bila tedaj res zelo mlada (23 let), vendar najverjetneje edina, ki je bila kos drzni ideji o “Prvem tradicionalnem tajskem centru” v tem delu sveta. Nekaj mesecev kasneje je prav pod njenim vodstvom in zanosom takratne vodstvene ekipe zaživel Wai Thai Center, v Portorožu

Delo, izkušnje, doživetja

Vodenje Wai Thai Centra in kasneje vodenje Term Portorož s sedmimi centri dobrega počutja, je Leo Sevšek Buterin zaznamovalo v prostoru in času. Postala je sinonim za kakovost in trende na področju velnes storitev in svetovalni projekti, ki jih je Lea vodila skozi obdobje dvajsetih let, so se nizali od Slovenije, držav Balkana in Italije, do srednjega in daljnega vzhoda. Medtem je spoznavala tudi Indijsko ayurvedsko medicino, kar je njeno zanimanje na področju naravnega pomlajevanja še dodatno poglobilo.

Lea je v svoji bogati karieri v Evropi na delo sprejela preko 200 tradicionalnih terapevtov s Tajske in 20 ayurvedskih terapevtov iz Indije.

Lea ni le odličen terapevt, je ena izmed redkih velnes svetovalk in managerk, ki vse svoje varovance tudi osebno trenira. Ta “super ženska” zmore zgledno opraviti vse storitve iz velnes in kozmetičnega programa, ki jih najdemo v ponudbi centrov, ki jih je postavila.

Lea se je pred nedavnim podala še v hotelirske vode. Danes uspešno vodi prenovljen resort Cliff na Belvederju nad Izolo, vendar sanje ostajajo.
Ja, tudi ona jih kljub bogati karieri še vedno ima.

Takole nam jih je zaupala…

1. Lea, kako bi odgovorili ljudem, ki so negotovi o tem ali je “velnes, hotelirstvo in gostoljubje” lahko poklicna pot za vse življenje?

Če si človek, ki mu je med ljudmi prijetno, je to nekaj najboljšega, kar lahko izbereš za svojo poklicno pot. Sebe sem sicer že na začetku poslovne poti bolj čutila v svetu sprostitvenega in lepotnega “velnesa ter zdravja”, ki pa je danes tesno povezan s potovalnim turizmom, saj ljudje na dopustih počivamo in nabiramo svežih moči.

Moja poklicna usmeritev se ne kaže le pri delu, pač pa poskušam v tej smeri tudi živeti.

Lepota “poklicev gostoljubja” je tudi v tem, da jih spremljajo neskončne možnosti za osebni in poklicni razvoj.  Novih dognanj je na tem področju toliko, da jih je skoraj nemogoče spremljati, kaj šele izkusiti in doživeti.

Zdaj spoznavam še hotelirstvo, ki ga za razliko od velnesa doživljam kot bolj togega, držati se moraš smernic, uzanc, standardov.
Srečna sem v tem, kar počnem.

2. Kdo vas vzpodbuja na poklicni poti?

Od nekdaj sem imela veliko podpore v družini. Ob mojih prvih odhodih na Tajsko, mi je veliko pomagal tudi gospod Zvonko Volaj – takratni častni konzul Kraljevine Tajske v Slovenijii.

Zaradi dela sem bila pogosto odsotna in takrat je mož Josip bolj poskrbel za najinega sina Marka, za kar sem mu res hvaležna. S sestro Sonjo sva v istem poslu, kar je še dodaten razlog, da je v našem domačem okolju res veliko razumevanja.

2. Raje potujete v tujino ali raje raziskujete v domačem okolju?

Raje potujem v tujino. Ponavadi so vsa moja potovanja povezana z delom in učenjem, pridobivanjem novih znanj in izkušenj na področju velnesa. Rada se vračam na Tajsko, po vseh teh letih še vedno najdem kaj novega, včasih nov pogled na nekaj že poznanega.
Na poti sem srečala kar nekaj ljudi, ki so me tudi profesionalno zaznamovali – naprimer gospo Nuanpan O. iz Bangkoka.

3. Kaj pri vašem delu ustvarja največ stresa?

Pri mojem delu je veliko vsakodnevnega stresa, delo z ljudmi prinese veliko lepega, včasih tudi negativne energije. Tukaj so še  pričakovanja zaposlenih, vodij, lastnikov. Dobra fizična kondicija je osnova, da človek sploh zmore. Zase lahko rečem, da me najhitreje prenovi meditacija in jo priporočam vsakomur.

4. Katera je vaša “supermoč”?

Univerzalnost, poznavanje različnih področji dela. Samokontrola, tudi v težkih trenutkih zmorem zdržati z nasmehom na obrazu in s prijaznostjo.

Lea Sevšek Buterin za Flexyteam, Julij 2019

5. Kako merite svoj uspeh pri delu?

Zadovoljstvo gostov. Njihova hvaležnost poplača vse napore. Zadovoljni sodelavci. Veliko pomeni, da se dobri odnosi v ekipah gradijo zavestno in se ne jemljejo kot nekaj samoumevnega. So plod kvalitetnega dela, ustvarjanja medsebojnega zaupanja in občutka zanesljivosti. Uspeh merim tudi v  številkah. Rast ekonomskih pokazateljev od trenutka, ko nekje prevzamem odgovornost za opravljeno delo, potrjuje, da so moja razmišljanja pravilna in to je v bistvu edini način, da zanimanje za moje storitve na trgu ostaja oz. raste.

Lea Sevšek Buterin za Flexyteam, Julij 20196. Kateri projekt ali dosežek je za vas še posebej pomemben?

To je nedvomno Wai Thai Center v Portorožu, takrat prvi tovrstni center v Evropi, na kar sem zelo ponosna. Bil je velik uspeh, velika novost in zaznamoval je mojo nadaljnjo pot in poglobil mojo povezanost s Tajsko. Izvedba uspešnega projekta na samem začetku poslovne poti je velik privilegij in pomaga pri vsem, kar sledi.

7. Radi se učite. Kaj je še na seznamu želja?

Zanima me vse kar je povezano s celostnim pomlajevanjem in zdravstvenim velnesom.

Pri svojem delu bi trenutno najbolj potrebovala sodobne pristope v vodenju in ekonomiko poslovanja, sploh na področju gostinstva.

8. Pozdravljate zmote. Kaj so vas naučile?

Uff, več jih je bilo in vsaka me je pripeljala bližje k sebi. Brez njih ni razvoja, ni rasti.

Dolga leta sem bila v poslu preveč ubogljiva, ustreči sem želela vsem, tudi nadrejenim, ki niso bili dovolj strokovno podkovani na področju, ki sem ga pokrivala. Danes imam večjo samozavest in več poguma, tako, da enostavno povem, kar mislim.

9. Vaš naslednji “vrh” in kako ga boste osvojili?

Moj naslednji korak je vzpostavitev treningov in usposabljanj na področju velnesa pod svojo blagovno znamko. Toliko različnih kratkih usposabljanj in treningov se je nabralo skozi leta, da je prišel čas, da zadeve uredim in ponudim na trgu v celoviti obliki. 

10. “Ljudje smo turizem!”, kako bi podprli to trditev?

Čaka nas bistveno izboljšanje delovnih pogojev, s tem mislim na delovni čas, proste dneve, odnose…delo v turizmu tekmuje z ostalimi področji dela in mora med njimi pozitivno izstopati.
Izobraževanja, izobraževanja, izobraževanja….teh je premalo ali pa jih sploh ni!

Izobraževanja in usposabljanja bi povečala zavest zaposlenih, njihovo pripadnost, jih dodatno motivirala. Ni potrebno, da so vedno zelo ozko usmerjena ali usmerjena na neko področje dela, ljudje potrebujemo tudi izobraževanja s področja osebnega razvoja, to je osnova za zadovoljstvo pri delu.

11. Kako do dobrih poslovnih rezultatov?

Pomemebna je dobra zgodba. Zgodba, ki temelji na novih izkušnjah, ki jih bodo gostje doživeli. Skozi zgodbo gostom pripovedujemo svojo usmeritev. Pomembno je še, da je ta zgodba drugačna od drugih, enostavna in všečna.

Lea, hvala, da ste delili z nami. Flexyteam

Vsebina članka, vključno s slikami na tej spletni strani, je predmet avtorske zaščite.  
Flexyteam d.o.o. 
< class="aux-modern-heading-primary">V sodelovanju z: